Sista advent, fjärde ljuset tänt.

Nu är pepparkakslandet uppe och det doftar pepparkakor i hela hallen. En mycket viktig detalj för julstämningen i detta hus, minst lika viktig som julgranen själv. Älskar när man tar fram alla kära små tomtar; de som alltid funnits där, de mindre vackra som man gjorde själv när man var liten och de övriga som tillkommit under åren som man köpt eller vunnit på julmarknader av olika slag. Men vilken tomte som helst får inte vara med i pepparkakslandet, oh nej. Det finns stränga krav på det och jag ser till att dessa krav efterföljs! Man kan ju inte ändra hur som helst på traditioner. :P

Sofias, mitt och Fredriks pepparkakshus omringade av tomtar i massor. :)


Har pysslat klart mina små garntomtar idag också. Det tog sin lilla tid men jag blev mycket nöjd med dem. :) Turligt nog hade jag lite olika restgarn hemma i tomtiga färger. Däremot hade jag inga trä- eller flirtkulor så huvudena gjorde jag i cernitlera. Tyckte att pojken såg lite naken ut med bara lite kort hår så han fick en liten halsduk också. Söta va? :)


Garnnissar

Jag och lillasyster Sofia gjorde nyss det sista i forn av julgodis - Mozartkulorna. Mums fillibabba. Sen blev det massor av smält choklad över, då tog vi lite cheerios och ricecrisps och blandade med chokladen och kluttade ut på bakplåtspapper. Det blir nog också smarrigt, bra idé du fick Fia :) Nu tror jag att det mesta är klart inför julen. Lite mer städande blir det väl och fram med ännu lite mer tomtar. Och självklart granen, men den ska inte fram förrän dagen före dopparedagen. Några julklappar kvar att köpa men nu är nog det mesta inom kontroll iaf så man slipper någon hysterikväll då man måste göra ALLT. :P

Snart äre jul! :):):)

Lurre ^^

Sitter i fikarummet på systemet och har Lurre. Kände inte för att gå ut i snövädret, så det blev att sitta inne och sega istället. I och för sig är det skönt då det varit full rulle här på morgonen. Lagret är proppfullt av varor och mer kommer det bli. Om man tittar på mina händer kan man tro att jag har en lekfull kattunge hemma, men det är alla busiga kartonger här som ger mig papercuts. Jag tror inte att jag ser fram emot julveckan. Jag har en känsla av att jag kommer vara ganska skapligt exhausted dagen innan julafton. Men de säger att det är en upplevelse i sig att jobba här då. Får väl tro på dem. :p Nej nu ska jag brottas med lite fler kartonger. Ha det :)

Lite mer julstök.

Är ledig från praktiken idag vilket innebär att det blir en lördag på Systemet för mig istället. Men det gör inte så mycket när man kan få lite saker avklarade idag. Har kokat både knäck och kola idag. Det gick förvånansvärt smärtfritt, inget kladd eller brännskador när jag hällde de kokheta massorna i formarna och jag tror att konsistensen också blev bra. Vilket den alltför sällan blir. Nu är det mesta inom julgodisväg kirrat. Knäck, kola och vaniljkola, det är bara mozartkulorna som saknas.

Sedan blev jag lite pysselsugen också och tänkte knåpa ihop ett par enkla garntomtar. Men det blev lite mer avancerat hela tiden då jag kom på att jag kunde göra huvudena i cernitlera, sticka luvorna till dem och så vidare. En massa pill blev det men är nästan klar med en tomteflicka, ska bara måla ansiktet och så. Sedan har jag kroppen till en pojke klar också men var tvungen att ta en paus i pysslandet då jag måste plugga på om olika druvsortet. På fredag ska vi nämnligen ha vinprovning på Systemet. Är lite närvös eftersom jag i princip inte kan någonting. Alla viner kommer nog lukta likadant för mig. Men jag antar att de har överseende med praktikanten. :P



Min lilla tomteflicka :)

tredje ljuset tänt..

..och massor kvar att göra! Började dagen med städning av rummet mitt och plockade fram massa tomtar och andra julsaker. Därefter klä på sig massa kläder för att gå ut i kylan och pulsa i snön på jakt efter den perfekta granen. Kul att min lillasyster bara knuffar omkull mig i snön hela tiden utan större ansträngning men så fort jag gör ett utfall på henne ramlar jag själv medan hon står kvar. Det är illa. Efter mycket letande hittade pappa en gran, inte lika perfekt som förra året då jag hittade finaste Herr Gran men den duger. Sedan var det dags att kavla upp ärmarna och sätta igång med det stora pepparkaksbaket.

Nu har jag tagit mig en paus i bakandet Min mage är full av pepparkaksdeg och jag är mjölig överallt men det är så det ska vara. Tänkte ta och göra lite julpyssel nu. Har köpt gamla pepparkaksformar på secondhand som jag ska piffa till lite grann med pärlor och sånt. Så blir de riktigt tjusiga att hänga i granen eller någon annanstans. Vi har extremt mycket julgranspynt redan så mina får en plats i mitt fönster hade jag tänkt. Fick denna idé från julmarknaden i Falun då någon gjort pynt av pepparkaksformar och sålde. Pärlorna tog jag från gamla armband som jag inte använt på år och dagar. Man kan göra mycket fint av gammalt skräp. :)




Mums. Pepparkaksdeg<3



:)



Enkelt pyssel som blir riktigt fint. :)



Efter pysslandet blev det lite godisbakning. Gjorde en gräddvaniljkola förra året som blev helt gudomligt god som jag bara var tvungen att göra igen. Så jag kokade ihop en sats som nu ligger och svalnar i en långpanna. Får hoppas jag lyckades lite bättre i år med konsistensen, den blev lite lös förra året. Nu är jag skapligt trött efter att ha varit flitig som en myra hela dagen. städat, jagat gran, bakat pepparkakor, pysslat, bakat godis och jag är ännu inte färdig. Fortfarande pepparkaksdeg som väntar på att bli utkavlad. Nu blir det nog till att göra delarna till pepparkakshusen. Sen får mamma baka klart resten. Man märker att det räcker med att baka pepparkakor en gång om året, sån tid som det tar! Men så blir det en himla massa pepparkakor också. När allt bakandet är klart sen ikväll blir det en rykande het kopp glögg och nybakade pepparkakor med ädelost. Belöningen för mödan. <3

Saker som hänt sen sist.

I helgen som varit var jag i Falun med pojkvännen. Det blidde ett besök nere i gruvan, sedan julbord på kvällen, sova på hotell, äta väldigt god hotellfrukost sedan julmarknad vid gruvan. Riktigt mysigt med massa julstämning. Hade tänkt köpa lite julklappar också, men hittade inget som jag tyckte passade till någon. Damn it, börjar ju få lite panik. nu Hinner heller inte pyssla ihop några presenter så i år får det bli köpta julklappar. Däremot hittade jag en jeanstunika på halva reapriset till moi och på marknaden en tomte till min samling med handgjorda tomtar. :)

Marknaden sprudlade däremot av inspiration till massa pyssel, inte minst julpyssel. Jag fångade upp lite idéer här och var som jag tänkte prova på, när jag nu har tid med det. Jag känner att det lär bli knapert med tid till julpyssel och godisbakning när jag hänger på Systemet hela dagarna.  



En tunna man hissade upp koppar i från gruvan.

 

Koppargruvan

 

Igår fick jag ett litet pysselryck och gjorde ett par pepparkakshjärtan med "glassyr" i cernitlera. Hade tänkt göra lite olika små pepparkaksberlocker man kan ha till armband, halsband eller örhängen men det blev bara dessa  två örhängen för jag var skapligt trött efter en heldag (08.00-18.15) på jobbet.

 

 

Örhängen à la pepparkaka med glassyr

 

På Systemet går det riktigt bra. Måste bara säga att chefen kom in en sväng igår på jobbet och sa att jag hade vart duktig. Det visade sig att jag hade råkat ut för en Mystery-shopper (en "fejkkund" vars jobb är att bedömma butiken och kundbemötandet). Jag blev såklart livrädd för vad jag hade fått för betyg av kunden men jag hade fått 9:or och 10:or hela vägen! Gissa om jag blev glad :) Det visar att man inte behöver vara värsta vinkännaren och kunna allt för att kunden ska bli nöjd, jag har ju i princip ingen kunskap alls - ännu. Det var en liten boost för självförtroendet hur som helt.

 

Nu ska jag ta det lugnt och lata mig för i morgon väntar ännu en heldag.

 

Ha det :)

 

 


RSS 2.0