Badrummet <3

Igår kväll, efter en hel dags praktik på Salbohedsgården Bed and Breakfast - en väldig massa strykande, städande och bäddande - så beslutade jag mig för att ta ett ångande hett bad nere i det nyligen renoverade badrummet i källaren. Jag passade på och ta lite "efter" bilder på samma gång.

Så här kan det se ut när man öppnar ett badrum första gången på 20 år och så här bra kan det bli efteråt:

 

 

 

 


 


In vino veritas, in aqua sanitas - I vinet sanningen, i vattnet hälsan

 

När jag först steg in i badrummet som hade varit stängt och förbommat i 20 år så slog den unkna lukten av instängt och mögel emot mig. Det såg rent ut sagt förjävligt ut som ni också ser. Mögel överallt, på väggarna, i handfatet och badkaret. Badkaret fick åka raka vägen till Värmland för remaljering och här hemma visste vi knappt vilken ände vi skulle börja i. Men efter en hel del borstning av väggar, mögeltvätt, spackel, målande, micklande med rör, en mängd försök att få kranarna att hålla tätt och för att inte tala om en hel del tjat på "remaljeringssnubben" att vi ville ha vårat badkar (det skulle ta omkring en månad, vilket blev till minst fyra månader) så blev det äntligen klart.

 

Man kan säga att förutom att jag hjälpte till en hel det med målandet och hela köret så stod jag även för detaljerna och satte pricken över i:et på badrummet. Mosakien i fönstet var min idé (som förresten inte alls gör sig lika bra på bilden som i verkligheten). Och jag, språknörd som jag är, letade fram ett latinskt ordspråk som skulle skrivas på väggen. "In vino veritas, in aqua sanitas" lyder ordspråket och betyder passande nog "I vinet sanningen, i vattnet hälsan", vilket förståss var anledningen till varför jag valde just det.

 

Om du är nyfiken på hur man smidigt och enkelt målar på väggen utan att änvända en typ overhead eller liknande för att få upp motivet på väggen så har jag ett bra sätt. Man skriver ut motivet på papper i önskad storlek (kan bli fler papper men det spelar ingen roll, bara att tejpa ihop dem sen) sen tar man så många smörpapper som behvös för motivet, lägger smörpapprena ovanpå och fyller i konturerna med en blyertspenna. Därefter vänder du på smörpappret, och fyller i konturerna igen på baksidan, men denna gång med en mycket mjuk plyertspenna (en som lättare svärtar av sig). Sedan tejpar du upp smörpapprena på väggen med baksidan, den sida du målat med mjuk blyerts mot väggen. Sedan målar du i konturerna på framsidan ytterligare en gång med en vanlig blyerts och vipps finns kontuerna till ditt motiv på väggen färdig att färgläggas. Buskul och Busenkelt, nåja, det var rätt petigt men bra blev det :)



Believe it or not - det är samma rum, det är samma badkar :O

 



"Pippi Långstrumps torgvantar"

En massa kli i fingrarna och pysselabstinens fick jag här om veckan, så jag rotade igenom en massa garnnystan som jag tidigare fick av farmor och hittade några garner i oranget och rött. När jag fick dem såg jag direkt framför mig vad det skulle bli utav dom; ett par långa randiga torgvantar. Så jag satte mig ner och klurade ut ett stickmönster till dem (dock första gången jag skrivit ner mitt eget mönster, så jag hoppas att man ska förstå vad jag menar men om inte, så är det bara att fråga) När jag stickat färdigt ena vanten tyckte jag att det vore tråkigt om vante nr 2 skulle bli exakt lika dan så därför beslutade jag att använda färgerna tvärt om i nästa vante, så de ser lite omaka ut på ett snyggt sätt ;)


varma och sköna är dom

Skulle passa utomordentligt på Pippi Långstrump, inte sant?


Pippi Långstrumps vantar (långa randiga torgvantar)


Stickbeskrivning

 

Storlek: one-size

 

Material: Garn i två färger med tjocklek som passar till strumpstickor 3

 

Garnåtgång: ca.100g (50g av var färg)

 

Stickor: strumpstickor 3

 

Stickfasthet: 20 maskor slätstickning stickor 3 = 10cm.

 


Höger vante: Lägg upp 56 maskor jämnt fördelat på fyra strumpstickor 3 (14 på varje). Sticka därefter resårstickning; 1 rät 1 avig i fyra varv. Lägg nu till ännu en tråd i färg nr 2 men istället för att klippa av och fästa tråden av färg nr 1 så stickar du med den tråden i första maskan i varje varv, därefter stickar du resterande maskor med en tråd. På så sätt slipper du massa lösa trådar som ska fästas varje gång du byter färg. Sticka resårstickning fyra varv med färg nr två, byt sedan och sticka fyra varv resårstickning med färg nr 1 och fortsätt så tills arbetet mäter ca 20cm (vilket arbetet bör mäta då du har stickat 14 ränder). I 15:e randen ska vi börja minska antalet maskor. Sticka första varvet i randen som vanligt. Sticka sedan vanligt till mitten av nästa varv och där stickar du ihop tre maskor i en rät maska (OBS. se då till att sista maskan du stickar innan minskningen är en avig maska). Fortsätt sedan som vanligt resten av de fyra varven. En minskning (tre maskor i en maska) ska ske i varje rand på varv nr 2 (snyggast blir om du ser till att varannan minskning sker på mitten av varje varv och varannan sker i slutet/i början). Totalt ska du göra åtta sådana minskningar (56 maskor blir 40 maskor). När alla dessa minskningar är gjorda bör arbetet mäta ca.31cm.

 

Klipp av och fäst tråden med färg nr 2. Sticka sedan slätstickning med färg nr 1 två varv. Nu ska maskor för tummen börja tas ut. Sticka 19 maskor, sticka två maskor i de följande två maskorna, sticka sedan färdigt varvet. Uttagningarna ska ske vartannat varv. I uttagningsvarv 2 stickar du 20 maskor, sedan sticka två maskor i de följande två maskorna och sticka sedan resterande maskorna i varvet. Sticka sedan i varv 3-8 först 20 maskor, sedan två maskor i nästa maska, två maskor vanligt (dessa kommer öka med två maskor i varje uttagningsvarv), sticka två maskor i nästa maska, och därefter resten av varvet som vanligt. När alla åtta uttagningsvarv är stickade ska det finnas 16 maskor för tummen.

 

Sticka 20 maskor, trä maskorna för tummen på en tråd, Sticka klart resten av varvet. Fortsätt sticka slätstickning över de 40 maskorna i tre cm till. Byt sedan till färg 2 och sticka fyra varv resårstickning; 1 rät 1 avig. Maska av.

 

Väster vante: Sticka andra vanten likadant som den första men färg 1 blir färg 2 och färg 2 blir färg 1.

 

Tummen: Plocka upp de 16 maskorna för tummen och två extra maskor i tumgreppet på tre strumpstickor 3. Sticka fyra varv slätstickning (färg 1) byt sedan till färg 2 och sticka två rader resårstickning; 1 rät 1 avig. Maska av.

 

Fäst alla trådar och sy igen eventuella småhål vid tumgreppet sedan är höstens snyggaste torgvantar klara.

 


Välkommen, Welcome, Bien venido, Karibu etc..

Viktoria, det är jag det, eller Vix eller Vikky eller vad ni nu känner mig som. Och för er som inte känner mig, välj det som låter bäst. :) En tjej på 19 år är jag hur som helst och har hittat hit av en anledning; jag älskar att vara kreativ, skapa med mina händer och allt som har med pyssel att göra. Här hade jag tänkt dela med mig av detta intresse och ni kommer bland annat stöta på luffarsjöld, betong, mosaik, stickning, cernitlera och en och annan målning eller skiss möjligen.

Jag hoppas på att inspirera och inspireras av andra pysselsugna människor där ute :)

Nu ska vi se om jag förstår mig på detta med hur man gör bloggen lite hemtrevlig och småmysig också..


RSS 2.0