Halloween och stickmönster

Vem har en halsduk som den här?Jo det har en liten osynling vid namn Plupp!Plupp PluppUrsäkta dålig kvalitet på bilderna

På halloweenfesten igår var jag alltså Plupp. För dom som missat vem Plupp är så är det en svensk barnboksfigur av Inga Borg. När jag var liten var den lilla osynlingen med blått hår med en hermelin och lemmel till bästa kompisar en av mina absoluta favoriter. Om ni kollat på tidigare inlägg i min blogg undern kategorin Cernit/fimolera kan ni se att jag även gjort en liten Plupp i lera.

Jag hade lite problem med håret som inte riktigt ville som jag ville. Efter tre flaskor med blå hårsprayfärg blev det i alla fall någorlunda blått. Men med lite brunt kvar här och var. Jag kan säga att det inte var det lättaste att få ur all färg efteråt och inte minst att kamma ut håret sen! Mitt stackars hår måste ha fått ta en hel del stryk för den festens skull. Nästa gång skulle man kanske satsa på peruk?

Men men, vad tycker ni om halsduken? Jag blev riktigt nöjd med den och funderar på att göra fler i andra färger också. Väldigt snabbstickad och enkel när man väl kommit in i att sticka med patentstickning. Tänkte dela med mig av mitt egendesignade mönster till halsduken.

Jag använde mig av garnet Molly från Järbo. Det är ett väldigt mjukt och gosigt garn i akryl.

Materialåtgång:
250-300 g. Järbos Molly (100% akryl)
Stickor: Nr. 8

Patentstickning:

Antalet maskor ska vara delart med 2.
Varv 1: x 1r, 1 omsl, lyft 1 m (omslaget ska ligga kvar om stickan). Upprepa från x varvet ut och slute med 2r.
Varv 2 (och alla efterföljande varv): 1r x 1 omsl, lyft 1 m (omslaget ska ligga kvar om stickan). Sticka sedan ihop nästa maska och motsvarande omslag från föregående varv rätt. Upprepa från x varvet ut och sluta med 1r.

Lägg upp 18 maskor på st nr 8 (efter första varvet kommer maskantalet ha ökat till 26 m) och sticka patentstickning tills halsduken mäter önskad längd. Maska av (de maskor med omslag intill sig maskar du av tillsammans så du slutar med 18 m som du började med, annars blir halsduken bredare i ena änden) och fäst alla trådar.

Nu är det dags att göra fransarna. Du behöver en grov virknål till hjälp. Klipp av trådar ungefär dubbelt så långa som du vill ha fransarna, tänk på att ta till ett par cm för knutarna. Jag har tre dubbla trådar i varje "fransknippe". Fäst fransarna enligt bilderna:

Tjusigt va? :)

Nu tänkte jag göra mig en kopp chailatte och sen krypa till sängs. Det har varit en händelserik helg med halloweenfest igårkväll och födelsedagsfirande hos kusinen idag. Men en mycket trevlig helg, tack alla inblandade för en trevlig fest igår!

PussHufvudstaden avec mon petit ami<3

Igår gjorde jag Stockholm tillsammans med min numera officiella pojkvän, Jimmy Kedert.♥ Vi hade det massa trevligt trots några incidenter med onda fötter, dåligt lokalsinne och dumma SJ. Det blidde en snygg skinnjacka till Kedert och en mycket viktig ingrediens till min halloweenutstyrsel för min del, plus lite annat smått och gott. Vi åt på en mysig liten restaurang i gamla stan med världens mest tillgjorda servitörer ever. "varsågod min dam, här får du några härliga bestick!". Oh my God säger jag bara, är det bara jag eller låter det inte lite perverst att benämma bestick som härliga?! Vi fick låtsas vara mycket intresserade utav folket som gick utanför fönstret för att inte brista i gapflabb. Det blev 3D-bio också, The last airbender, en film för lite yngre kanske och med lite för få 3D effekter, men annars var den helt bra. En mycket lyckad dag blev det med andra ord. Tack min söta.♥


Moi et mon petit ami♥

Foto: Tharos Gröning


För övrigt blev jag nyss klar med mitt hemliga pysselprojekt och jag blev vrålnöjd med resultatet! Den blev mycket bättre än förväntat faktiskt. Kommer lägga upp bilder på min halloween-outfit på söndag troligtvis. Ohh det ska bli såå kul med maskerad! Massa massa taggad!

På återseende //Vixx :)

Wape nafasi

Igår var jag på Café Jernvägen i sala för att träffa gamla lärare och elever, från Globala programmet som jag gick på gymnasiet (för er som inte vet vad det innebär så var det ett samhällsvertenskapligt program med internationell inriktning). Under tredje året på gymnasiet gjorde vi en fältstudieresa till Tanzania i tre veckor, där vi mötte en helt annan kultur, en helt annan värld. Med oss i Tanzania hade vi en svensk kvinna, Birgitta, som var vår personliga tolk och klippa i den nya världen. Birgitta har en organisation som heter Wape nafasi, Ge barnen en chans. Deras vision är att alla barn ska ha möjlighet till skolgång. Igår var hon på Jernvägs caféet för att prata om sitt arbete i Tanzania. Det var enormt rörande att höra henne berätta om och visa bilder på platser som man själv har besökt. Att få höra att det redan nu, ungefär ett och ett halvt år sedan jag var där, har det skett förbättring och att det går framåt är fantastiskt.

När vi var i Tabora i Tanzania, där Birgitta bodde, kom det en kille till Wape nafasi för att be om hjälp. Han hade nyligen blivit föräldralös, troligtvis dog föräldrarna i AIDS. Han gick på gymnasiet och hade bara ett år kvar. Men det fanns inte längre pengar till terminsavgiften. Vi hörde om det och tillsammans betalade vi hans avgift för att han skulle kunna slutföra sin gymnasietid. Igår fick jag höra att den killen hade slutfört de 6 åren på gymnasiet man måste gå i Tanzania för att kunna söka in på högskola. Och nu skulle han börja på högskola i Dar es salaam och läsa "Human resources". Det är definitivt inte det lättaste att komma in på en högskola där. Det var en obeskrivlig känsla av värme och stolthet över att han hade klarat sig bra som fyllde mig när jag fick höra det. I vanliga fall när man bidrar med pengar till organisationer får man inte på långa vägar konkreta bevis på vad pengarna går till. Men detta kändes så personligt och verkligt. Vi hade verkligen gjort en skillnad för den här killen. :)En dag måste jag tillbaka till Tanzania. Det landet har fått en stor plats i mitt hjärta.

Pysslar vidare..

..med mitt hemliga projekt. Det går i rasande fart och jag borde bli klar med det om ett par dagar. :) Fast ni får inte se vad det är för något förrän efter halloweenfesten jag ska på på lördag! Jag kan avslöja så pass mycket att jag stickar (för ovanlighetens skull) och har lärt mig en ny stickteknik; patentstickning! Det går superduper fort och blir riktigt luftigt, gosigt och snyggt! Jag gillar när det går fort och blir bra dessutom. :)

Hur man stickar patentstickning:
Antalet maskor ska vara delart med 2.
Varv 1: x 1r, 1 omsl, lyft 1 m (omslaget ska ligga kvar om stickan). Upprepa från x varvet ut och slute med 2r.
Varv 2 (och alla efterföljande varv): 1r x 1 omsl, lyft 1 m (omslaget ska ligga kvar om stickan). Sticka sedan ihop nästa maska och motsvarande omslag från föregående varv rätt. Upprepa från x varvet ut och sluta med 1r.

OBS: När du lägger upp maskorna från början, tänk då på att antalet maskor kommer ökas under första varvet. Vet ej varför men jag gjorde som det stod i Stora Sy & Handarbetsboken (Wezäta Förlag AB 1965) och det blir bra.

Såhär ser det ut med patentstickning, hoppas jag inte avslöjar för mycket med denna bild. :)


Tröja :)

Här kommer lite fler bilder på min tröja jag gjort. :)

 


Nu är jag redo för kylan..

..med min härliga, mysiga och inte minst snygga halsduk eller halskrage eller vad det nu heter (?!) som jag har stickat mig! Den var busenkel att sticka och tog mig bara en halv vecka att göra. Och blev den inte bara såå snygg? Jag blev väldigt nöjd i alla fall. Det finns en stor risk för att jag kommer sticka mig flera stycken i olika färger. En perfekt julklapp att ge bort vore det dessutom. Synd att jag har så svårt att skilja mig från saker jag gjort och blivit nöjd med bara. Denna kommer jag i alla fall behålla för mig själv. :) Om du skulle vara sugen på att sticka denna halsduk så finns mönstret i tidningen Allers (nr 40 2010). Om du inte får tag i tidningen så är det bara att skriva till mig så kan jag mejla mönstret. Den är som sagt superlätt att göra, därför rekomenderar jag den varmt!

Enkel och snygg. Prova själv så får du se!

(färgen är kanske lite skarpare grön än i verkligheten pga. kamerablixten)

 

Och visst var knapparna fina med? Hittade i farmors små askar fyllde med roliga knappar

 

mys, mys & gos, gos. Denna kommer jag inte vilja ta av mig. :)Nästa pysselprojekt är lite av en hemlis än så länge, den kommer nämligen vara en viktig accessoar till min utstyrsel till en halloweenfest jag ska på. Men om den blir som jag tänkt mig kommer jag även kunna använda den till vardags också. För övrigt blev jag lite inspirerad av mina knappar. Vill prova på och göra lite udda och skojjiga smycken av gamla retroknappar så jag ska nog ta och rota lite till i farmos knappaskar och se om jag hittar något mer skojjigt. :)

Hasta luego, Au revoir, sayonara baby, see ya! :)

Lite tankeutsvägningar.. eller något

 

Dessa böcker fick jag i födelsedagspresent av min vän Kedert. Jag hade nämnt för honom att jag ville lära mig och virka och med dessa böcker kan jag göra det! Det verkar som att jag har gott om pysselprojekt på G för en lång tid framöver, jag lär inte bli sysslolös. Har förresten påbörjat en ny stickning, kunde inte hålla fingrarna borta så jag lade upp maskor till en halsduk redan samma dag som jag blev klar med tröjan. När man väl har kommit igång med att sticka ordentligt blir det lite som det kan bli med böcker. Att man känner att man alltid måste ha en bok på gång som man kan plocka fram när man har lite tråkigt. Och precis så är jag när det gäller böcker men nu har stickningen börjat konkurera med läsningen så det blir svårt att välja "ska jag ta fram boken eller stickningen?" Vilket dilemma.

 

Jag har suttit och funderat lite över det där med hobbys, många har en typ av hantverk eller så som hobby. Men jag gillar ju det mesta som man kan skapa med händerna. Jag vill hela tiden prova på olika typer av hantverk. Just nu är jag massa sugen på att köpa hem täljsten och göra smycken av och så lära mig och virka såklart m.m.m. (med massa mera)! Det positiva med det är att jag aldrig tröttnar och jag pysslar med precis det jag känner för att göra för stunden. Man gör det ju för att man tycker det är kul, annars är det ingen mening med det hela. Det som är mindre positivt däremot är ju att jag kanske inte riktigt fördjupar mig i någon typ av hantverk och blir pro på just det. Det vore kul att ha någon specialitet istället för att vara halvbra på det mesta. Men jag antar att även jag utvecklas hela tiden varje gång jag håller på med de olika hantverken. Jag börjar bli riktigt kvick med stickorna nu åtminstone. :) Min hobby lär ju i alla fall vara att pyssla över huvud taget och allt vad det innebär. MASSAPYSSEL ska det vara!Projekt tröja - avklarat! :)

Tror det var ganska precis tre veckor sedan idag jag köpte garn och påbörjade mitt största stickprojekt hittills - att sticka mig en tröja. Tidskrävande, tålamodsprövande och bitvis väldigt långttråkigt. Mitt tålamod har en tendens till att tryta när jag måste sticka flera delar exakt lika dant, som när jag var klar med bakstycket och så skulle jag börja på framstycket som i stort sett skulle stickas lika dant. Då kändes det segt. Men vissa stunder har jag stickat på som bara den och gjort slut på ett helt nystan på bara några timmar. Då är det kul att se hur fort det går. Tröjan blev lite vidare och lite kortare än vad jag tänkt mig, men jag är rätt nöjd ändå :) Lite sur blev jag dock på den som gjort mönstret som säger att det går åt 600g garn till tröjan. Jag köpte ju tolv nystan men har nästan tre hela nystan kvar. Alltså har jag använt omkring 450g till tröjan. Jag har knappast stickat den för hårt och även om jag hade gjort det skulle jag ha fått sticka vääldigt hårt om det skulle bli en skillnad på tre garnnystan. Får se vad jag ska göra av resten av garnet. Ett par vantar får det kanske bli?

Har även passat på att färga håret idag. På förpackningen såg färgen ut att bli mörkt rödlila, men den blev mer rödbrun. Det blev fint dock men nästa gång tar jag nog en lite rödare färg ändå. :)

Finally done!


Jag blidde rödhårig idag också :D Fast blixten gör håret rödare än det ser ut egentligen.

Om det är någon som tycker min tröja blev fin och är sugna på att testa och sticka en tröja själv så finns mönstret i tidningen Land, nummret som kom ut i Maj iår (2010). Jag rekomenderar verkligen denna tröja för dom som är nybörjare, det är inga konstigheter alls, en mycket lättstickad tröja. :)

Troll finns!

Grannen var över och drack te hemma hos oss här om kvällen och då visade hon ett kort på något riktigt underligt hon sett i ute i skogen när hon gick med hunden. Och jag blev bara tvungen att gå och titta efter själv. På håll ser det precis ut som ett troll som tittar fram bakom en stubbe. Riktigt riktigt verklig såg den ut. Om jag inte visste om vad det var egentligen hade jag nog blivit lite skrajjsen om jag såg den i ögonvrån. Det är helt otroligt att naturen själv av en slump har gjort så stubben ser precis ut som ett troll. Det är ju till och med hål i barken precis lagom där ögonen ska vara och en liten ticka där näsan sitter, otroligt. :O Det skulle också kunna vara en häxa som sitter på en kvast. :P Eller vad säger ni?

Sogstrollet som tittar fram bakom en stubbe!


hipp hurra på min födelsedag

Nu är jag stor på riktigt, 20 års gränsen nådd. :) Har fått en hel del fina presenter, många "flyttahemifrångrejjor" såsom fat, skål, tillbringare, tekoppar osv. Av min lillasyster fick jag Isadoras Grafitti-nagellack btw, it's awesome! Dagen spenderades ensam hemma tills mamma slutade jobba och Sofia kom hem ifrån skolan. I min ensamhet tyckte jag att jag kunde fördriva tiden med att göra en födelsedagspresent till mig själv. :) Det skulle bli ett armband med diverse mario figurer i cernitlera som berlocker. Jag gjorde en liten Goomba, en röd mushroom, en grön mushroom och en shyguy. Tyvärr blev dom inne lite för länge i ugnen och blev därav lite solbrända. Figurerna var också lite väl stora och det blev klumpigt med alla på armbandet så det fick bli ett Goomba-armband och sen de övriga tre får agera örhängen - mixa och matcha med mario figurer. Eller något i den stilen. :)Blev ganska nöjd med mitt Goomba-armband. :)Som ni ser blev dom lite missfärgade på grund av att de var inne lite för länge i ugnen. Men men, shit happens.Måste vara visa hur snyggt mitt nya nagellack blir. Här har jag det över ett rosa vanligt nagellack.

Nu ska jag strax äta dajmtårta som jag bakade tidigare idag. Mums fillibabba. :)

Skattjakt och tidig födelsedagspresent!

Tidigare idag fick jag ett mystiskt meddelande av min mor på fejjan, det löd som följade: "Vi har ett DDEDAEEMLN till dej. kram". Och jag fattade ingenting. Jag hade hört dom prata lågmält och fnittra om något tidigare och antog att det hade något att göra med en present jag skulle få i morgon, jag fyller nämligen 20 år då. :) Jag satt där och stirrade på texten ett bra tag. Både min lillasyster och storebror hann skratta ut mig för att jag inte hajjade vad det betydde på en gång. Till slut gick det dock upp för mig att dom hade ett MEDDELANDE till mig! Därefter gick jag in till mor och far och frågade efter mitt meddelande. Det såg ut såhär:


Jag som kanske inte är världens mest kvicktänkta människa fick klura en stund på detta. Och dom fick sig några goda skratt åt mina förslag. Till slut fick jag dock fram: "Jag får leta uppe på skullen". Jag som tycker sånt här är jätteroligt tog genast på mig jacka och stövlar och begav mig upp på vår gamla höskulle.  Där det tråkigt nog inte finns mycket hö kvar att hoppa i längre. Men man har faft många roliga stunder uppe på den skullen när man var mindre, vårat Tarzanrep satt kvar i taket och jag minns när jag och några kompisar gjorde massa fällor där uppe och lurade dit folk för att se om dom skulle gå på fällorna. Haha taskig liten unge jag var. Tur var väl att ingen gjorde illa sig i vår fallgrop. Nåväl, åter till min skattjakt, när jag kom upp på skullen mötte jag min katt Findus, det finns nog en del feta, goda råttor där uppe skulle jag tro. :) Lampan blinkade på ett kusligt spökaktigt sätt och det var ganska mörkt där uppe. Men där har jag ju vart en miljon gånger förut så det gjorde inte så mycket. Men var skulle jag leta någonstans? Jag gick omkring ett tag på måfå och lyfte på lite saker och sparkade i höspillrorna som finns kvar. Det var ingenting som såg suspekt ut alls. Dom hade kamoflerat mitt paket bra i ett brunt gammaldags paketpapper, men tills slut hittade jag det, längst inne på skullen gömd bakom något oidentifierbart skräp. Det var ett stoooort paket. :O Och i paketet fanns detta:

En PRYLHYLLA där jag kan ha alla mina småprylar jag alltid samlat på mig och lite småsaker som jag själv gjort! :D

 

Nu ska den rengöras och sen ska jag fästa något att hänga upp den med på baksidan, sen ska den upp på väggen för att fyllas med, souvenirer, kinderäggsfigurer, vackra stenar och snäcker, mina lerfigurer och så vidare. :)


Hej svejs


:)

Igår skulle min lillasyster hjälpa mig med hur man gör en egen header, det slutade med att vi satt och fipplade med hela bloggen. Jag förstår mig ju inte på så mycket av alla konstiga koder och sånt men lite klokare blev jag på det i alla fall. Resultatet blev ju inte speciellt proffessionellt gjort men åtminstone lite finare än standarddesigen jag hade innan! Det får duga tills vidare. Lägg märke till den snygga klockan vi lyckades sätta in. ;)

Jag stickade även på min tröja igår tills stickorna luktade bränt; blev klar med framstycket. Jag monterade nyss ihop fram- och bakstycket så nu är det bara ärmarna kvar att sticka sedan montera ihop allt. :D Det är så skojjigt när man börjar se resultat av sitt arbete. Jag inser hur sjukt rädd jag kommer vara om tröjan när jag är klar med den jämfört med en vanlig köpt tröja. Det är jag själv som stickat varenda maska i denna tröja liksom. Det är knappt så jag kommer våga sitta med en av kissemissarna i knät med rädsla för att dom ska dra ut nån maska. :O Nu ska jag sticka lite till. :)

//Vixx

Utter!

Jag var lite uttråkad nyss så jag plockade fram cernitleran igen. Det blev en liten utter-berlock i cernitlera som jag ska sätta på ett halsband, bara för att uttrar är så fruktansvärt söta och jag älskar dom busiga små liven! Sitter och glor nu på http://www.silverparla.se/ efter halsbandskedjor och massa annat skojjs till smyckestillverkning. Dom har extremt bra priser, många varor kostar mindre än hälften så mycket där jämfört med till exempel Panduro, ett litet tips bara till alla pyssliga människor som älskar att göra smycken. :) Tror att det får bli en beställning med någon typ av kejda, ett par meter läderrem och lite wiretråd i nån snygg färg! Det kan man alltid göra något roligt av. Men nu, nu ska jag ska fortsätta med min stickning!


 

Pusss!


RSS 2.0