en bit på väg..

Nu har jag stickat klart hela bakstycket på tröjan, så nu är det bara framstycket och ärmarna kvar, yay! Och det ser fint ut hittills *peppar, peppar, ta i trä*. Min mardröm är att en av katterna skulle få för sig att sätta klorna i arbetet, man ser nämligen deras lömska blickar följa stickorna som rör sig väldigt lockade för en busig, leksugen misse. Men än så länge har de varit snälla. :)

Igår när jag var nere hos farmor och käkade nybakta vaniljbullar (dom var gudomliga btw) hittade jag ett mönster till en jätesnygg "sjalkrage" i Allers (nr 40 2010). Jag insåg genast att jag bara måste sticka mig en sådan sjalkrage och som vanligt blir jag jätteivrig och vill börja på en gång när jag får inspiration till något nytt projekt. Men jag tror att det får vänta tills jag är klar med min tröja, om jag kan hålla mig så länge det vill säga. :)

Nej nu ska jag ner och hjälpa farmor tvätta fönster. Såhär ser mina haalvfärdiga tröja ut än så länge (den ser väldigt kort ut för att kanten knorvlar upp sig):Nytt projekt på G!

Jag sparade ett stickmönster för en relativt lättstickad baströja från tidningen Land tidigare i år (maj 2010 tror jag det var) som jag tänkte prova på. Igår gjorde jag slag i saken och storshoppade garn på "Garner och sånt" i Sala, tolv nystan blev det för att vara exakt. Tycker det är lite synd att garnerna oftast kostar mer än vad en tröja i en affär skulle kosta, men vill man ha kvalitetsgarn får man leva med det. Tolv nystan fick jag i alla fall för 336 kr och det var väl överkommligt tycker jag som gillar att snåla, hihi. :P Jag ville ha garnet i en gammelrosa nyans men lyckades inte hitta något som stämde överens med grovleken på garnet så det fick bli denna ljuslila färg vilken jag också tycker är riktigt fin. :) När jag kom hem kunde jag inte hålla mig längre utan plockade fram stickorna och började lägga upp maskorna. I skrivande stund har jag ungefär kommit en dm på bakstycket, har en känsla av att detta kommer bli ett tidskrävande arbete. Hittills har jag ju bara stickar mössor, vantar och halsdukar som man gör klart på nolltid. Men det ska bli skojj att sticka ett ordentligt plagg istället för bara accessoarer.
Fungerande dator och gamla pysselbilder

Nu sitter jag vid min numera fungerande stationära dator som Kedert snickrade ihop av lite olika delar till mig, tack för det! :) Jag håller för tillfället på och lägga in massor av musik och bilder från min gamla dator och brorsans laptop. Där hittade jag lite gamla pysselbilder! Tänkte jag kunde lägga upp lite bilder här på mina saker jag gjort i luffarslöjd; med stål/koppartråd, pärlor och tänger.
Liten korg med lock


Liten skål, inspirationen att använda pärlor är hämtad direkt från
Massajstäppen i TanzaniaKissekatt i ståltråd


Liten korg utan lock

 

Det är väldigt roligt att forma och skapa i ståltråd, det kan bli mycket pilligt men då är det bra att ha små och smidiga tänger att forma med. Jag blev överlycklig en dag när jag hittade en stor rulle med massor av koppartråd i denna fina mörkrödbrunaktiga nyans (som jag använt till prylarna ovan) ute i Gamla stugan. Annars kan det vara ganska dyrt att köpa ståltråd i hobbyaffärer att pyssla med. Och luffarslöjd låter i mina öron som ett hantverk som ska vara billigt, där man tar det material man hittar och kanske återanvänder till exempel gammal taggtråd som man gör något nytt utav.

 

När jag var i Tanzania på fältstudieresa sista året på gymnasiet och fick den otroliga chansen att besöka en massajby blev jag enormt imponerad och inte minst inspirerad av deras hantverk. Massajer är bland annat kända för sitt hantverk med små glaspärlor; dom tillverkar smycken, skålar, fat och mycket mera av ståltråd och pärlor. Det måste vara en väldigt tålamodsprövande och pillig sysselsättning, se bara på bilden här nedan hur otroligt läckra saker man kan tillverka. Älskar de starka Afrikanska färgerna btw, dom får mig att längta tillbaka.

 

Massajhantverk, en källa som flödar av inspiration.


Ljusstöpning i Falun!

Idag har jag tillbringat dagen i Falun med mamma och några tanter, där stöpte vi en massa ljus på Falu ljusstöperi; http://www.henrysson.se/faluljus/www/. Det var riktigt roligt och inte så svårt som jag tänkt mig att det skulle vara. Resultatet blev faktiskt riktigt proffsigt om jag får säga det själv. Först stöpte vi själva ljusen 10 små, 10 mellan, 10 stora och två grenljus. Vi fick doppa ljusen omkring 16 gånger innan de fått rätt tjocklek och fick man vänta några minuter mellan doppen så dom fick stelna till. sedan formade vi "fötterna" på ljusen för att slutligen färga ljusen. Till en början tänkte man att det finaste är vita handgjorda ljus men det var så roligt att färga så slutligen blev det bara ett par stora ljus som fick vara helvita. Det fanns riktigt läckra fräger som gjorde ljusen spräckliga i vit eller grå nyans, det var tufft men jag förstår inte hur färgen bad sig åt för att få den effekten, magic :O  Dessutom fick vi lära oss hur man färgar tomteljus, dom blev riktigt söta :)

Att åka till Falun och stöpa ljus en dag med fika och lunch som ingår kan jag verkligen rekomendera till folk som är lite pyssliga av sig, dessutom får man ta med sig ljusen man gjort hem :) Btw, mamman till Cindy i ICA-reklamen var med i våran grupp och stöpte ljus, tufft.

Halvfärdiga ljus


Färdigstöpta ljus som smälts av från formen

 

Färdiga för bearbetning av foten och därefter färgning

 

Jag färgar ljus

 

Mina grenljus :)

 

Mina tomteljus :)

 

Alla mina ljus färdiga :)

 

Några av mina ljus

 

Några fler av mina ljus

 

Ursäkta den dåliga kvaliteten på korten. Nu ska jag iväg och rösta!

 

Tjohej leverpastej!


Home sweet Lungbo

Nu är jag hemma igen efter två månaders jobbande på Kraekkja turisthytta. Det blev lite dåligt med uppdateringar mot slutet, men ärligt talat fanns det inte så mycket nytt att berätta. Det är skönt att vara hemma igen, sitta på en riktig toalett, duscha längre än sex minuter, äta ordentlig mat och inte minst sova i sin egen säng. Det har varit en erfarenhet och en stor utmaning att arbeta och bo på ett så pass isolerat ställe men nu känns det som att jag kan klara av allt bara jag vill! Så nu ska jag börja leta efter resor lite längre bort än grannlandet; till att börja med ska jag försöka hitta hyffsat billiga biljetter till Tokyo! Faika, som jag jobbade med på Kraekkja, ska nämligen dit och plugga japanska i höst och då kan jag ju bara inte låta bli att åka och hälsa på henne! Så länge som jag haft Japan på min top 5 lista över länder jag måste besöka någon gång! Så om allt går enligt planerna åker jag till Tokyo två veckor i slutet av november.

NU, nu när jag äntligen är hemma ska jag göra massa saker som jag längtat efter dessa två månader. Det första jag gjorde igår kväll när jag kom hem var att leta reda på mina kära katter för att krama dom tills dom sprattlande försökte fly från mig. Sedan har jag hängt på fejjan och försökt uppdatera mig lite på vad jag missat medan jag vart borta. Idag känner jag mig enormt sugen på äppelpaj, så funderar på att gå ut i trädgårn och hämta lite äpplen och baka! Sedan ska jag ta ett låångt, varmt, skummande bad och därefter ta hand om mig själv på bästa sätt med peeling, ansiktsmask, manikyr och bara njuta. Har saknat nagellack enormt mycket btw! Och så känner jag för en förändring av mitt hår, vill bli rödhårig igen nu lagom till hösten!

Och inte minst känner jag hur det kliar i fingrarna efter att få pyssla med något! Måste sy klart mitt halvfärdiga lapptäcke snart som legat på mitt rum och samlat på sig en massa damm sedan i våras! Dessutom är jag massa sugen att börja sticka på en tröja vars mönster jag hittade för några månader sedan i tidningen Land. Måste iväg och köpa garn till det, tror det får bli i en mysig gammelrosa färg :)

Nej nu ska jag hitta på något att göra, plocka äpplen till en paj eller något :)

puss!

RSS 2.0