Nåldyna a là prinsesstårta

Jag har ingen ordning på mina nålar alls. De kan hamna i sängen, på skrivbordet, inne i köket och ja, lite var stans. Och så har jag ju hållt på och rensat undan datorskärmen från skrivbordet och ersatt den med massa pysselprylar, så jag tänkte att en fin liten nåldyna skulle inte sitta helt fel där. Så idag virkade jag mig en prinsesstårta som passar utmärkt som nåldyna.



Färgen är lite mindre "mossig" i verkligheten. =P


För övrigt har jag legat ute i solen och stekt några timmar idag i den underbara värmen, ljuvligt. Och hinkat i mig mängder av läskande rabarbersaft. :) I morgon, första juni, börjar mitt sommarjobbande på systembolaget. I juni blir det lite mjukstart med jobb 3-4 dagar i veckan, men sen i juli och augusti blir det ännu mer, i princip heltid. Får se hur mycket pyssel och blogg det kommer hinnas med. Att njuta av sommaren kommer helt klart att gå i första hand. ;)


Pusss

Syrénsaft

Nu har jag gjort i ordning en sats med syrénsaft som nu står i källaren och drar. Jag får vänta 5 dygn till att få provsmaka det färdiga resultatet och det ska bli jättespännande. Har varken gjort eller smakat syrénsaft förut. Jag hoppas på att syrénen ska ge en tydlig karaktär i smaken och att inte citronen ska ta överhand.

Jag har glott igenom mängder av recept innan jag blev nöjd med mängden blommklasar, vatten och sockerhalten. Jag har klipp och klistrat lite om man säger så. Recepten jag tittat på har varit så pass lika så att jag inte tyckte det borde göra något om jag tar lite från ett recept här och lite från ett annat där. Vi får se hur det blir. Här nedan har jag i alla fall skrivit ner receptet så som jag gjorde.



Syrénsaft (ca. 5 liter koncentrerad saft)

50-60 blommklasar från lila syréner med mycket doft
3 citroner
2,5 liter vatten
1,8 kg socker
60 g citronsyra

Skölj av blommklasarna och skaka av vattnet. Riv skalet på citronerna och skiva i tunna skivor. Lägg ner syrénklasarna, det rivna citronskalet, citronskivorna och citronsyran i en kastrull. Koka upp vattnet tillsammans med sockret. Häll det kokande vattnet över blommorna. Rör om. Ställ kastrullen (med lock på) svalt i 4-5 dygn. Rör om ett par gånger om dagen. Sila sedan, häll upp på flaskor och frys in saften för bästa hållbarhet. Späd ut saften med vatten som vanlig saft vid servering.


Helgens partylook

Min lillasyster fick "äran" att fixa mitt hår inför Ivars överraskningsfödelsedagsfest som jag var på i Uppsala i lördagskväll. En massa cred till henne för grymt snyggt blev det. Jag var lite rädd först när vi tagit ut alla flätor för ja, håret var enormt och jag skulle ju våga visa mig bland folk också. ;P

 

Enormt hår

 

Slutresultatet :)

 


En liten maskot

Idag har jag varit pysslig mest hela dagen. Började med att storstäda mitt skrivbord som i många år nu har varit ett datorbord huvudsakligen. Men eftersom jag alltid använder laptopen numera och har tröttnat på att datorn bara står och samlar damm så tänkte jag att jag skulle kasta ut skiten och använda skrivbordet till pysselbord istället. Sagt och gjort. Skärmen fick åka ner i min gamla brors rum och datorn ska strax få göra den sällskap. Sedan har jag letat fram några fina och söta glasbrukar som jag tänkte dekorera så småning om, de fick bli förvaring åt virknålar, stoppning och lite annat pysselmaterial. Sen kände jag för att virka lite grann och det blidde en maskot, också från boken Virka amigurumi av Mia Bengtson.

 

 


Btw..

Jag vet att detta är det tredje inlägget på bara ett par timmar idag. Men jag måste bara tillägga att jag fick ett brev på posten igår som sade att jag är godkänd blodgivare! Chibi fick sitt brev i tisdags (han också godkänd) och jag blev väldigt nervös när jag inte hade fått något brev att det skulle vara något fel på mitt blod, men så var ikke fallet. :) Jag har blodgrupp O, vilket jag tycker är skoj eftersom då kan jag ge blod till alla. Dock kan jag själv bara få blod från de med samma blodgrupp om jag skulle behöva. Men O är också den näst vanligaste gruppen i Sverige efter A som Chibi har. =P Undrar när jag får min första kallelse. Det kommer bli lite smått läskigt att se hur dom fyller på en påse med mitt eget blod.

Nu får det räcka för ikväll. Ha det. :)

Rabarbersaft och sega rabarberrutor. ^^

Igår blev jag med hjälp av sötnosen klar med årets sats rabarbersaft, lika god och läskande som alltid. Efter flädersaft som kommer först, är nog rabarbersaften godast. :) Jag sörjer att de två senaste vintrarna har tagit död på våran fläderbuske. Men jag hoppas att jag kan sno fläderblommor från någon annanstans. Det blev lite drygt fem och en halv liter koncentrerad rabarbersaft, det borde räcka tills nästa år.



En massa saft som åker in i frysen nu.


Sen blev jag sugen på Sega rabarberrutor, en delikat kaka som jag först smakade hemma hos min gammelfaster som alltid har massa gott på kakfatet. :) Jag tänkte dela med mig av detta mumsiga recept. Jag rekomenderar att provsmaka smeten, den är farligt god. Jag och Chibi skrapade ur bunken till sista smetklutt. Jag har tyvärr inte någon frestande bild på kakorna att visa upp för just nu ligger dom i en burk i frysen i källaren men jag lovar, dom är goda.


Sega rabarberrutor

Ugn: 175 grader

200g smör
6dl socker
4 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3-5 medelstora rabarber

Smält smöret i en 2 liters kastrull och låt den svalna. Blanda i resten av ingredienserna och bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Tryck ner skurna rabarber (röda vinbär passar också utmärkt). Grädda i ugnen ca 30 min. Skär kakan i rutor.

Hufvudstaden

I måndag hängde jag med Chibi till Stockholm för han skulle köpa en torrdräkt till dykningen. Och jag testade även ett par fenor som jag ska köpa senare. Han ska ge mig privatlektioner i fridykning i sommar har jag bestämt. Han är nämnligen fridykarinstruktör, häftigt va? ^^ När vi fått det avklarat vandrade vi runt lite grann i gamla stan, SF-bokhandeln såklart och lite annat skoj. Sen blev det japanska torget där vi köpte sushi-ris, sjögräs (så vi kan laga egen sushi någon dag!) och de goda japanska snacksen Pocky.

Pocky med smak av ichigo, jordgubbe. ^^

 

På vägen till japanska torget såg vi denna underliga utegård/park där de hade satt upp bilder med träd på ett järnstaket. Det var nog det fulaste och mest patetiska försök till dekoration jag sett. Vad tänkte de egentligen? Skabbigt.

 

Så hittade vi en rolig liten fairtrade-affär som sålde dessa rättvist producerade drycker. Som ni ser heter den ChariTea. Väldigt finurligt och Chibi som älskar ordvitsar blidde glad. Jag tyckte dom såg så goda ut så jag köpte en. Det fanns också LemonAid. ;)

 

Sedan avslutade vi vårat besök i huvudstaden med lite (eller mycket) ramen på en mysig japansk restaurang. Vi tog oss en varsin yakiniku-ramen och skålarna var gigantiska. Jättegott var det men starkt som bara den.

Sammanfattningsvis var det en mycket bra dag. :)


Vixx

En bäver som blev en nalle

Jag började virka en bäver från ett mönster ur boken Virka amigurumi (av Mia Bengtsson). När jag började bli klar med kroppen slog det mig att det var rätt lite garn kvar men jag fortsatte sen med svansen och hann göra halva innan jag insåg att det var lönlöst. Så jag repade upp och gjorde öron istället, lite större och rundare än bäveröron och det blidde en liten nalle istället. Därefter plockade jag fram mormors gamla knapplåda för jag tänkte att det vore fint att dekorera nallen med en liten knapp någonstans. Sen kom jag även och tänka på att jag har sparat lite fina små band och sådant som prislapparna på kläder sitter fast med, så då fick nallen även en liten spetsrosett. Inte behövde jag köpa nytt garn heller, att virka amigurumi är ett vädligt bra sätt att göra sig av med gammalt spillgarn som inte räcker till något större har jag kommit fram till.



Tror den blev finare såhär än den hade blivit som bäver faktiskt. :)



Man tager det man haver.

Viken pysselkick jag har haft de senaste dagarna. Det är roligt när man har så mycket idéer att man bara vill pyssla och pyssla. Medan det vissa perioder kan ta veckor innan man får inspiration till att göra något. Jag hoppas det håller i sig lite till. :) MEN jag måste påminna mig själv att jag inte ska lägga ifrån mig nålarna i sängen. Det finns en byrå en halvmeter ifrån mig, varför envisas jag då med att bara lägga ifrån mig nålarna, i knät, eller på kudden bredvid mig? Så får jag leta som en tok i sängen sen, om jag har haft turen att inte sticka mig på dem först det vill säga.

I morrn ska jag till huvudstad vår med pojken min, skojj ska're bli!

Hade braaa :)

Saft, saft, rabarbersaft!

Då var första delen avklarad, nu står rabarbersaften och drar sig i källar'n. Bara det jobbiga och tidskrävande kvar sen då, sila av alltihopa. Det tar ju några timmar innnan allt runnit av och sen ska man vänta tills sockret har löst upp sig innan man kan hälla upp det på flaskor. Men den färdiga saften är all möda värd!




Mitt recept på rabarbersaft:

3kg rabarber
2 citroner
3,25 L kokande vatten

2-2,5 kg socker
30 g vinsyra

Skölj och skär rabarbern i små bitar. Skrubba av och skiva citronerna. Ner med allt i en rymlig gryta och häll på det kokande vattnet. Låt stå i två dygn. Rör om i grytan ett par gånger om dagen.

Två dygn senare: Sila av saften. Häll ner Socker och vinsyra i den silade saften. Vänta tills sockret löst sig. Häll upp på flaskor och frys in. Den koncentrerade saften späds ut med vatten som vanlig saft.

Alla behöver vi en morot ibland

 

Den här braiga boken (Virka amigurumi av Mia Bengtsson) om hur man virkar amigurumi fick jag av min sötnos när jag var hos honom. Det är en jättebra nybörjarbok då hon beskriver väldigt grundläggande hur man börjar och olika bastekniker med mera. Sånt gillar jag, speciellt som jag själv precis börjat virka och behöver guidas lite grann. Mönstrena som finns går från lätta till utmanande och jag bestämde mig för att börja med en lätt morot som jag suttit och knåpat ihop här på eftermiddagen. Har inte bestämt mig än om jag ska låta det vara en vanlig morot eller om jag ska ge den lite liv med öga, öga, näsa och mun. Vi får se, men mjuk och gosig blev den i alla fall. ^^ Jag använde mig av det orangea garnet som blev över när jag stickade halsduken till min Plupp-outfit. Bra att man kan få användning av lite spillgarn så man kan bli av med det någon gång också.


Inleda en karriär som frisör kanske?

Eller kanske inte. Men Chibi ville att jag skulle klippa hans hår, så jag gjorde det. Jag beundrar hans mod som låter mig, som aldrig någonsin klippt hår (förrutom när jag var liten och förstörde alla mina dockors frisyrer och det lär väl knappast räknas som en merit) gå loss på hans hår med saxen. Men ingen större skada skedd. Fick nästan bort allt det blonda som han hade färgat, förutom vid luggen för då skulle den blivit jättekort. Det går ju och färga tillbaka håret mörkt om inte annat.



En söt Chibi med kortare hår och inte blond =O Förutom den lilla stänk av tigerkaka på andra sidan vid luggen.

För övrigt så har jag befunnit mig hos honom i princip hela veckan, måste ju passa på medan jag fortfarande är ledig. I juni blir det jobba av, en tre, fyra dagar i veckan iaf. Det är lite lagom. :) Men nu är jag hemma igen och planerar att ta tag i safttillverkandet. Ser från min tjusiga utstikt från mitt fönster att syrénerna är på god väg så om ett par dagar kan jag nog skörda lite blommor för att prova på att göra syrénsaft, det ska bli spännande att se hur det smakar. Men först och främst blir det att koka lite rabarbersaft. :)


Vixx

Susuwatari

Nu har jag införskaffat lite filttyg och tillverkat ögon åt mina små susuwatari (som betyder ungefär "resande/vandrande sot"). Dom finns med i Ghibli-filmerna Min granne Totoro och Spirited away. Älskar Ghiblis alla figurer och varelser. En del är jätteskumma och totalt surrealistiska medan andra är, som dessa små och min favvis Totoro, helt bedårande.



Dom små krakarna ser lite skrajja ut. ^^,


rabarberrabarberrabarberrabarber

Rababern växer så det knakar där ute. Snart dags att inleda saftsäsongen med en sats rabarbersaft kanske? Mums. Och så kanske lite rabarberpaj, rabarbertosca, sega rabarberrutor, rabarberkräm, rabarbermarmelad.. Listan kan göras lång, får se hur mycket man hinner med att göra. Och inte minst fyrsa in rabarber! Så man kan göra rabarberpaj året om. Det slår mig nu när jag sitter och läser vad jag skrivit att rabarber är ett väldigt roligt ord. RA-BAR-BER. ^^

Vikky virkar.. =)

En sak som är lite konstig är att jag som älskar små söta figurer av alla möjliga slag ännu inte börjat virka amigurumi. Att jag dessutom är galet intresserad av det mesta som är japanskt gör det bara ännu skummare att jag ännu inte utövat denna pysselform. Jag fick tidigare ett par virkböcker i födelsedagspresent men har ännu inte tagit mig tid att lära mig ordentligt. Men så fick jag ett ryck igårkväll när jag insåg hur länge sen det var jag lade upp något pysselrelaterat här. Så jag letade upp lite enkla guider och hittade ett enkelt mönster ur min bok Virka läskigt söta figurer (av Christen Haden). Mönstret var till en liten luddig alien i form av en boll. Men så hittade jag ett svart tuffsigt garn och kom och tänka på de små söta sotisarna ur Totoro och Spirited away, eller susuwatari som de heter på japanska. Så istället för en alien blev det en liten susuwatari. =) Den är dock ögonlös för tillfället. Måste se till att köpa lite filttyg som jag kan göra ögon av. I Spirited away käkar de små sotisarna färgglada stjärnor, så den (eller dom, kommer nog göra en liten familj) ska få lite stjärngodis att knapra på sen också.



Ops, vipps så virkade jag en till boll medan mitt halvfärdiga inlägg vilade i utkastet.


Än så länge är de som sagt bara luddiga bollar.

Men detta var ju lätt som en plätt, piece of cake liksom. Så det kommer definitivt komma flera små figurer här. :) Jag har ett par idéer på mer avancerade figurer som jag tänker prova att göra när jag blivit lite duktigare. Men detta var bara en liten sneak peek på mina halvfärdiga susuwatari.

Trevlig helg gott folk. :)

Dagens impuls - bli blodgivare!

Idag blev det lite sushi-lunch tillsammans med Hjärtat, lillasyster, Plast och Julia. Sushi är nog bland det godaste som finns by the way. Laxen var så färsk att den typ smälte i munnen, så ska det vara. Mina äta-med-pinnar-skills har förbättrats avsevärt dessutom. Men hur som helst, efter lunchen skulle Plast iväg för att ta blodprover för han har anmält sig som blodgivare. Tanken har slagit mig tidigare att man borde bli blodgivare men har aldrig gjort slag i saken. Jag och Chibi kom i alla fall på att vi kunde anmäla oss nu när vi följde med. Men det visade sig att de hade tid på en gång så vi fick lite papper att fylla i och vipps satt jag i en stol med en nål i armväcket medan de fyllde fyra stycken rör med blod. :O Detta hade jag inte kunnat förutspå i morse när jag vaknade att jag skulle hitta på idag. Men det känns bra, hoppas bara mitt blod duger. :)



RSS 2.0