Les catacombes des Paris

Paris katakomber är ett tunnelsystem på hela 300 km som härstammar ända från romarnas tid då de grävde gångarna vid kalkbrytning. Under 1700-talet kom dessa åter till användning, kyrkogårdarna var fyllda till bristningsgränsen, då pesten, dysenteri och smittkoppor härjade bland befolkningen. Det fanns helt enkelt inte plats att begrava alla, då kom man fram till beslutet att man skulle flytta alla lik från kyrkogårdarna och ner i katakomberna under marken. Detta skedde nattetid för att inte uppröra befolkningen. Sedan staplade man upp alla skelett i prydliga rader längs väggarna i gångarna. Sammanlagt finns ungeär 6 miljoner skelett begravda nere i katakomberna.

Under årens lopp har katakomberna bland annat använts som mötesplats för franska motståndsrörelsen under andra världskriget. Det fanns många hemliga ingångar men sedan 50-talet har det rådit förbud mot att besöka katakomberna annat än den delen som idag är öppen för allmänheten, vilket endast är 2 av 300 kilometer.

Dessa katakomber var vi självfallet tvugna att besöka. Så vi for dit sista dagen, efter den sista franska frukosten med baguetter och croissants. Vi var där redan innan öppning, ändå fick vi vänta omkring 45 minuter på att få komma in. Men det var det värt, helt klart! Snacka om att man kände historiens vingslag där nere i de mörka gångarna med väggar täckta av skelett.

Återigen var jag tacksam för min kamera, då det inte var mycket till belysning alls där nere och man inte fick använda blixt.Och vi träder in..


Så här såg gångarna ut överallt, skelett överallt


Där fanns många stentavlor med dikter, ordspråk och årtal från när skeletten i olika gångar blev ditlagda.


Där fanns även vissa gravar som var lite mer speciella, här tror jag ligger skelett från soldater som stupade vid ett slagfält.


Man kan ju inte påstå att de inte var konstnärliga i alla fall, även om det kan tyckas makabert att göra dekorationer av människoskelett.


På väg upp till ytan igen, uppför läskig, trång spiraltrappa.


Ganska fascinerande inte sant? Jag rekomenderar verkligen att besöka katakomberna om man åker till Paris. Och ta sig tid där nere, läsa skyltar och inte bara titta sig om lite skyndsamt omkring. Vi blev omkörda hela tiden av folk som knappt stannade och tittade på saker. Förstår inte, det är ju jätteintressant!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0