Lite julfippel..

 

Söt va? I denna "trasiga" kruka brukar jag annars ha lite låtsasrosor som sticker fram ur det trasiga hålet. Men nu till julen passar det ju så mycket bättre med vitmossa, lite flugsvampar och en liten tomte som kikar fram. :) Den pryder nu vår tjusiga hallbyrå.


mjuk pepparkaka

Sitter och äter mjuk pepparkaka, mums.. fast, who am I kidding egentligen? Jag sitter och smaskar pepparkaksdeg.


Bild från förra årets pepparkaksbak.

Oätliga pepparkakor

Idag har jag bakat pepparkakor. De blev verkligen helt oätliga, även om de är fina att se på skulle det inte falla mig in att stoppa dessa i munnen..






..för de är gjorda i cernitlera! ^^ Pilligt var det att få dit "glassyren" men jag är ganska nöjd ändå trots att jag var lite darrig på handen. Nu ska jag leta reda på nåt fint rött band som jag kan trä dem på och hänga upp någonstans, kanske får de sitta i granen när den kommer fram. :)

Första snön :)

Vad kunde vara mer lämpligt än att första snön anländer under första advent? :) Gav ifrån mig ett litet glädjetjut när vi tittade ut och såg att snön yrde utanför och att marken redan var vit. Men så var det inte lika kul när det var dags att åka hem från Chibis föräldrar i yrvädret. Det tog oss 50 minuter istället för 25 och det gick 50-60km/h istället för 90, men hem kom vi och det var ju huvudsaken. Nu myser jag i soffan med en kopp te och en apelsin. :) Snart dags att krypa till kojs så jag orkar jobba några timmar i morrn trots min envetna förkylning.

"Jag vill bara känna dina händer, under jackan när vi ser den första snön.."

Första ljuset tänt..

..och såhär fint ser de ut i vårat kök. Mamma fick äntligen (enligt henne) en anledning att byta ut julegardinen i köket som vi har haft så länge jag levt, för nu sitter den nämligen i mitt köksfönster! :) Tagit med mig skogen hem har jag också gjort och pyntat lite här och var med vitmossa, blåbärsris och lummer. :) Jag visste att jag hade läst någonstans att lummer är fridlyst men nu har jag pluggat på och man får plocka det för privat bruk men inte för att sälja. Så jag får ta och berätta för mamma att vi inte behöver känna oss som tjuvar nästa år när det är dags att plocka igen. ;)

Nu ska jag och älsklingen strax åka till hans föräldrar på lite adventfika med glögg. Mums säger jag. :)



Lussebak med älsklingen min!

Igår eftermiddag när vi båda var lediga passade vi på att baka lussekatter och lite saffransbullar. Julmusiken och den underbara doften spred sig snabbt i hela lägenheten. Åh så mysigt det är med årets första julbak och att höra de gamla kära jullåtarna igen. :) På kvällen provsmakade vi lussekatterna och tog oss första muggen med rykande varm glögg med massa massa mandlar i. Det satt väldigt fint kan ja säga. :)







Chibi bakar flitigt ^^


Söt han är :)


Han busade och mjölade ner min näsa.


Någonting saknas..


..sådär ja, russin är viktigt.


Färdiga, tjusiga lussekatter som bara väntar på att få bli uppätna! :)

Färdigmålad byrå!

Äntligen kan jag plocka undan alla färgburkar, penslar och allt som legat och varit ivägen under mitt målningsprojekt. Och framförallt ställa dit den mycket fina byrån på sin plats i hallen. De "genomskinliga" ytorna har jag målat med en dekorvax i vit nyans och sen avslutat med en hårdvax på det, resten har jag målat med en vanlig vitfärg.

Före (fast efter jag skrapat bort all tidigare färg):


Byrån hade tidigare denna bruna färg, förutom kanterna runt ovansidan och handtagen på lådorna som var svartmålade.

Efter:


Tjusig eller? Det tycker jag!

Pippi på plåtburkar

Kan man få för många vackra plåtburkar? Svar: antagligen ja, om man inte får plats med dem så blir det ju lite knepigt. ;) Men så långt har det inte gått för mig ännu. Jag älskar plåtburkar, det är något jag alltid spanar efter på loppisar och andra second-handbutiker. Jag skulle vilja ha små plåtburkar till alla olika tesorter vi har och som jag nämnde i förra inlägget så har vi många sorters te. Plåtburkar till havregryn, mjöl, ris, kakao och alla andra torra skafferipodukter skulle jag också gärna äga. Det blir ju så enormt mycket snyggare förpackningar!

När jag ändå hade kameran i högsta hugg och fotade köket passade jag också på att fota min plåtburkssamling. :3



Är de inte vackra? Plåtburken till vänster har vi knäckebröd i, den fick jag av min mamma när vi flyttade. Den till höger köpte jag här om dagen vid ett loppisstånd på torget. Fyrtio riksdaler fick jag ge för den godingen.


Fler second-handfynd. Kommer inte riktigt ihåg vad jag fick ge för dessa burkar men inte mer än en tia styck. Mittenburken har vi kaffe i och Darjeeling-teaburken har vi såklart lite te i. Marsburken står ännu tom men jag gissar på att lite julgodis kommer hamna där inom en snar framtid.


Liten söt burk med bricka som jag köpte ihop för runt tjugolappen. Ypperlig teburk. :)


Mormors gamla knappburk som jag har fått. Rena skattkistan med fina knappar!


Liten fin plåtburk som jag fick av farmor när jag var mindre, den har jag pyttesmå gröna glaspärlor i. :)


Tre blommiga burkar proppfyllda med hårprylar, som jag (och min lillasyster egentligen men jag råkade ta med dem hit, förlåt Sofia) fick av Irene, min kusins fru. :)

Lilla köket ^^

Nu tänkte jag visa hur fint vi har det i vårt lilla kök. Jag har lånat pappas kamera och passade på att ta lite bilder i lägenheten. Men i vardagsrummet håller jag till med mitt målningsprojekt av hallbyrån och sovrummmet känns inte riktigt färdigt, så det blir bara köket idag.



Fönstret och de fina gardinerna har jag visat tidigare. Men nu har jag också satt upp reklambilderna från 60-talet på väggarna som syns där på väggen mellan fönstret och min älskade prylhylla som skymtar i högra hörnet. Köksbordet, stolarna och taklampan fick vi köpa för en femhundring av mammas jobbarkompis som bodde här bredvid men skulle flytta och ville bli av med dem. Tur för oss kan man säga. :)


Reklambilderna :)


Kära prylhyllan, jag tror det är den vi fått mest komplimanger för i hela lägenheten. Den är ju så mysig med alla roliga figurer och söta prylar i. :)


Det är väldigt fräsh spis/ugn och även hyllorna och lådorna osv. :)


All höstens svamp. Det lär räcka i evigheter (burkarna rymmer 1,5 och 2 liter)


Vår tehylla (och kryddhylla). Någonting förutom torkad svamp som vi har gott om är te. Vi har omkring 15 olika sorter. Finns det något bättre än en kopp te i höstmörkret? ^^


Såhär fint har vi i köksfönstret. Lite blommor, mina virkade skålar, och fina plåtburkar. ^^


Och så har vi ju min fina trasmatta i köket, som min mormor vävde åt mig när jag var liten. :)

I jakt på julpynt..

Det är hög tid att börja införskaffa sig lite julpynt och jag har letat runt på lite olika loppisar och second hand. För julpynt om något är allra finast i gamalt stuk. Äldre julgranskulor, ljusstakar, dukar och så vidare. Och för att inte tala om äldre porslinstomtar! Än så länge har jag hittat lite julgranskulor och adventsljusstakar (både elektrisk till fönstret och vanlig ljusstake till de fyra adventljusen). Mamma har dessutom skänkt mig lite juldukar, en bonad att hänga på väggen med mera. Så det ska nog bli jul även i detta hushåll. :)



Handmålade lövtunna julgranskulor i glas. Hittade fyra likadana på loppis, en tjuga för alla fyra fick jag ge.


En adventljusstake i mässing för en femkrona är inte fy skam. Med lite vitmossa och annat pynt i den blir den nog riktigt fin. :)

Gissa djuret!

Vilka har varit i farten här?




Produktiva små djur


Tugg, tugg, gnag och skav


Helt fascinerande.


Bäcken har blivit minst fyra gånger så bred som den brukar och den är helt stilla och spegelblank.








Här har dom knatat omkring i leran.


Helt otroligt hur dom små lustiga djuren kan bygga en fördämning som denna, med en nivåskillnad på över en meter.




Bäcken i sin normala storlek (alldeles efter fördämningen)


Min och min älsklings skugga myser. :)










Ja det var väl inte så mycket snack om saken, här bor familjen bäver. I våran bäck hemma i Lungbo, ett stenkast från huset. Jag och Chibi var tvugna att spana in deras verk när vi var hemma på besök idag på fars dag. Jag blev helt mållös, fascinerad och förundrad över dessa djur. Det är helt otroligt hur produktiva de är. och vilka byggmästare! Jag tycker det är hur spännande som helst att vi har en bäverfamilj till grannar men pappa är inte lika imponerad direkt. Träden står med vatten minst en halvmeter upp på stammen så de kommer ruttna, vattnet stannar av, det blir översvämning och det förstör marken omkring bäcken osv. Jag förstår ju att bävrarna kan vara ena riktiga sabotörer där de håller hus. Men de är ju så otroliga! Och jag vill se en!

Jag och Chibi tänkte stanna kvar i natt och packa på oss rikligt med kläder och sätta oss på bäverspan men när mörkret föll kom vi fram till att det vore lönlöst, vi såg nada. Men jag hoppas att pappa inte river dammen utan låter de stanna kvar så pass länge att jag hinner få syn på en liten gnagare. :)

Halloweenfest :)

Igårkväll var det halloweenfest hos en kompis. Ett par helger i efterskott men bättre sent än aldrig såklart! Jag klädde ut mig till ett väsen som förekommer i våra gamla svenska folksagor. Ett kvinnligt väsen som framförallt män, speciellt skogshuggare eller jägare borde frukta. Jag förför männen som vandrar i min skog för att sedan ta deras liv. Jag är noga med att inte vända ryggen till, eftersom rävsvansen min eller hålet i min rygg avslöjar mitt rätta jag. Vad är jag?




Snälla säg att ni vet vad ett skogsrå är? För alla såg typ ut som frågetecken när jag berättade vad jag var för något! :O Jag hade till och med rävsvans och så klippte jag ett hål i ryggen på klänningen. Fiffigt va? Chibi var passande nog skogshuggare. Och jag hade ingen match med att fånga den mannen i mitt våld. Tihi ^^

Hejdå schampo! ^^

Jag har ett tag varit sugen att testa balsammetoden med mitt hår. Detta innebär helt enkelt att man väljer bort vanligt schampo som innehåller massa saker som är dåligt för håret, silikoner till exempel. De sätter sig som en beläggning på hårstråna och hindrar vårdande ämnen att faktiskt verka. Jag följer ett par bloggare som pysslar med balsammetoden/No poo  (Lady Dahmer och Signe är det som har konverterat mig) och jag behövde inte läsa många argument innan jag ville sluta utsätta mitt hår för schampo.

Därför har jag ikväll använt ett "sista-schampo", det innehåller inga silikoner men däremot sulfater som behövs för att tvätta bort alla silikoner. Så nu är mina hårstrån för hoppningsvis fria från all skit. I fortsättningen kommer jag tvätta mitt hår med ett tvättbalsam, ett balsam som inte är alltför vårdande eller fett. Det finns självklart schampon som även är "godkända" och bra, men det är en väldig massa ingredienser som vanligtvis förekommer som man bör se till att undvika. Jag orkar inte förklara hela processen här men dessa sidor är jättebra om man är intresserad av No poo: lockig.se och Nopoo.se.

Hejdå schampo, nu testar vi balsammetoden! :)

Projekt: hallbyrå

Jag fick en liten söt byrå som passar perfekt i våran hall förut av mamma, den har stått länge i "gamla stugan" hemma och nu får den komma till lite nytta. Men först krävs en ommålning. Detta pysslar jag med i skrivande stund och har precis målat på första lagret av vitt dekorvax på framsidan av lådorna (utom handtagen) och ovansidan på byrån (alltså själva ytan man slänger ifrån sig saker på). Resten; lådhandtag, och själva stommen av byrån eller vad man ska kalla det ska vara en vanlig täckande vit färg. Dekorvaxen gör ju att träet syns igenom färgen och jag tyckte att de ytorna vi lyckades få bort all färg på var så fina att jag ville utnyttja det. Och eftersom inte all färg ville släppa får jag helt enkelt måla dessa ytor helvita. Jag glömde ta "före-bild" hur byrån såg ut innan jag började skrapa bort den föregående färgen men så här ser den ut innan jag började måla i alla fall:


Dessertprovning.

Jag och Camilla höll i en vinprovning för våra kollegor i morse. Temat var desserter. Det är nämligen en av de områdena jag har tyckt att det varit lite knepigt att rekomendera drycker till. Smak och sensorikkursen jag var på i september gav mig mer kött på benen och nu har jag bättre humm om vad man ska dricka till vad. Så nu tänkte jag dela med mig av lite tips och tumregler man kan tänka på när man väljer dryck till dessert.

- Drycken ska alltd vara minst lika söt som desserten.
- Ljusa drycker till ljusa desserter. Till exempel vitt sött vin till vit choklad och ett rött starkvin till mörk choklad.
- Till kalla desserter såsom glass eller sorbet passar det ypperligt med ett glas bubbel, väl nedkylt.

Dessa var de dryckerna vi provade idag till flädersorbet och mörk chokladtårta.

Gustave Lorentz Gewurzraminer Réserve (5244) är ett torrt, druvigt och blommigt vitt vin med en viss sötma i. Till chokladtårtan var den vedervärdig. Sötman är alldeles för liten, vinet känns bara surt. Inte heller passar aromerna till den mörka chokladtårtan.

Till flädersorbeten var den duglig. Sötman är alldeles för liten och till en söt dessert upplevs vinet ännu torrare än det är. Men inte heller blev det helt fel eftersom aromerna matchar flädern bra.








Asti Araldica (7750) är ett sött mousserande vin med en smak av fläder. Till flädersorbeten passade denna som handen i hansken. Bubblorna och fläderaromen blir en jättebra kombination till den lätta kalla sorbeten.

Till Chokladtårtan passade den mindre bra. flädersmaken matchar inte riktigt med den mörka fylliga chokladen.











Nivole (7787) är ett vitt sött vin som är lite pärlande. Den har en blommig smak med inslag av päron, honung och fläder, vilket också passade alla tiders till flädersorbeten. Att även detta vin var lite bubbligt gjorde valet mellan föregående dryck och denna svår. De passade båda riktigt bra.

Till chokladtårtan var denna likvärdig med Asti Araldica, smakerna matchar inte och vinet är inte tillräckligt fylligt för chokladen.









Carnegie Porter (1497), en söt porter. Att dricka öl till chokladtårta låter kanske inte som världens bästa kombination. Men fungerar alldeles utmärkt. Smaken av bränt socker, kaffe och choklad tillsammans med sötman i drycken matchar mörk choklad riktigt bra. Detta var något av en "aha-upplevelse" och jag kommer definitivt att köpa denna till någon chokladdessert i framtiden.

Att den däremot inte passade speciellt bra till flädersorbeten är kanske en mindre överraskning. aromerna och beskan i ölen gick inte riktigt ihop med den friska och fräscha sorbeten.







Castel Forte Amarone della valpolicella (12379), ett kryddigt och mustigt vin. Myten att Amaroneviner ska passa så bra till choklad slog vi hål på idag. Den höga strävheten i vinet i kombination med mörk choklad som ger en bitter smak, gör att strävheten i vinet förhöjs ytterligare. Att det finns en liten sötma i Amaronevinerna lindrar lite grann. Det känns inte helt hemskt men jag skulle inte rekomendera det.

Till flädersorbeten var den hemsk. Det fungerade inte någonstans. Punkt.








Moscatel de Setúbal (8011) som går under kategorin "övrigt starkvin" är ett säkert kort till desserter med mörk choklad (om man inte har i konstigheter som förstör, mint till exempel). Den är fyllig "med en angenäm bränd karaktär, inslag av torkade aprikoser, dadlar, nötter och apelsinchoklad." Utmärkt till vår chokladtårta.

Mindre bra till flädersorbeten. För fyllig och dålig kombination av smakerna.









Dufvenkrooks Chokladglögg (99115), alkoholfria alternativ är viktigt. Och nu i juletid tyckte vi det vore spännande att se hur bra en glögg passar till desserter. Då främst till chokladtårtan eftersom vi redan innan kunde räkna ut att den inte skulla passa speciellt bra till flädersorbeten. Kryddigtheten och smaken av choklad, nötter och kardemumma lät inte som en bra kombination till fläder. Vi hade helt rätt i det.

Till chokladtårtan passade den bra. Dock upplevdes glöggen alldeles för söt. Men för övrigt fungerade smakerna bra. Vi provade endast glöggen kall, den hade säkert varit godare varm tror jag.

Nio sockerkakor: check!

Idag har jag gjort någonting jag aldrig kunnat förutspå att jag skulle göra: bakat nio stycken sockerkakor åt Missionskyrkans Allahelgonamässa. "Überkristen" som jag är besöker jag endast kyrkan vid bröllop, dop och dylikt. Religion har aldrig riktigt lyckats fånga mig. Jag kan bara inte se någon logik därför tror jag inte, så enkelt är det.

Men nu är det så att jag hjälper min söta pojkvän som i sin tur hjälper en kompis. De måste få pengar till ett filmprojekt de gjorde genom missionskyran i våras och därför kirrar de kyrkkaffe till olika mässor. Och nu var detta den enda helgen i november som vi råkar vara lediga och oturligt nog råkade det vara Allahelgonahelgen. Vilket betyder mycket folk och det betyder många kakor. Annars skulle jag tycka att det kändes fruktansvärt tråkigt att baka sockerkaka till fikabröd men när det är till åttio pers känns det faktiskt okej. Nu står de sista tre i ugnen. Sen blir det äntligen lite fredagsmys med bästa sambon. :)

RSS 2.0