Pysselsugen?

Är du pysselsugen men inte har lust att betala dyra pengar för ditt material? Jag tänkte dela med mig av lite tips på ställen där man kan komma över material för en relativt billig slant. Först och främst, titta efter vad som finns i hemmet. kanske har du redan material till det du vill göra, eller finns det något man kan återanvända eller göra om? Själv bor jag på en stor gård ute på landet där enormt mycket bråte finns överallt. Vilket medför att mina pysselmöjligheter är stora; man kan hitta koppartråd, taggtråd eller annan ståltråd om man har lust för lite luffarslöjd. Vill man gjuta betong kan man ta vilka plast förpackningar som helst.

Om man nu inte har grejjor hemma till det man vill göra kolla gärna på tradera, där kan man med lite tur få tag i hur billigt material som helst. Om man är osäker på hur mycket ett rimligt pris på sakerna är kan man alltid jämföra med vad man skulle få betala i en hobbyaffär som till exempel panduro. På deras hemsida finns priser att hitta på deras varor.

Själv drar jag mig för att gå och handla på bland annat panduro då jag tycker priserna är aningen höga men trots allt så har dom bra saker. Bor man i Malmö eller har vägarna förbi skulle jag definitift rekomendera ett besök på Panduro outleten i Malmö. Där kan man köpa på sig ett lager pysselmaterial som räcker länge. Själv kom jag till exempel över några ark med mosaik med ett par hundra mosaikbitar på varje ark för 1 kr styck, det tyckte jag kändes mer än okej!

Vill man sticka eller sy till exempel rekomenderar jag second-hand. Där kan man hitta massa garner och tyger. Dock kanske man mest hittar på restgarner. Men varför inte prova lyckan innan man betalar dyra pengar för garn? Om man vill ha stickmönster finns en hel del bra sidor med gratismönster på internet, för att nämna en så har Drops Garnstudio mycket att erbjuda: http://garnstudio.com/lang/se/kategori_oversikt.php

Hoppas något av mina tips kan hjälpa :)

betong, hink och spade

Det kliar i fingrarna efter att få kladda med betong. Det är ju så roligt och faktiskt inte alls så svårt som man kan tro. Det är också en sådan sysselsättning där man kanske rent utav har det mesta materialet hemma. Man kan använda gamla galssburkar, plasthinkar, uppblåsbara bollar och en massa andra saker som formar. Man kan också använda sig av vad naturen har att erbjuda, som till exempel rabarber och funkiablad, pumpor osv. Även här är det egentligen bara fantasin som sätter gränser. Själva betongen är väldigt billig, runt 50 lappen för  en 20kgs säck och det finns att köpa vid de flesta byggaffärer.

Vad man ska tänka på när man arbetar med betong är att det är bra att ha handskar då materialet har en frätande effekt på huden. Dock brukar jag bli så irriterad på de klumpiga handskarna när jag är inne i något pilligt arbete så ag kastar iväg dem. Det är bra om man smörjer in formarna med matolja för att man lättare ska kunna ta loss arbetet ur fromen när den torkat. Det är tråkigt om man måste ta sönder en form som man annars kunnat använda fler gånger. För att resultatet ska hålla så bra som möjligt kan man gjuta in till exempel hönsnät i arbetet för extra stadga. Betongen tar omkring tre till fyra dagar på sig att torka, och även under torkningsprocessen kan man se till så att resultatet blir mer hållbart. Ett par gånger om dagen ska man nämnligen fukta betongen med vatten så att man drar ut på torkningen för att arbetet ska få brinna extra länge.

Jag har massor av idéer över vad jag vill göra i betong, jag måste bara samla ihop en massa formar och invänta bra väder så man kan sitta utomhus och kladda. I höstas gjorde jag en omgång och här är några av sakerna jag tillverkade.


Här har jag använt mig av ett funkiablad som form. först byggde jag upp en liten "kulle" av sand och grus, sedan lade jag bladet med baksidan uppåt på kullen och gegglade på betong så det täcker hela bladet.

Till denna bricka hade jag två plastlådor i olika storlekar som form; en mindre och en större. Först hade jag i betong i den större lådan, till önskad tjocklek. Sedan satte jag den mindre lådan i mitten och lade i stenar som tyngder. Handtagen i naturfärgade rep kapade jag av i önskad längd och fäste i varje ända små stopklossar så inte handtagen skulle lossna. Sedan efter mycket pillande fick jag handtagen på plats. När man gör lite tyngre och större saker, som den här brickan är det bra om man gjuter in hönsnät i arbetet för extra stadga.


En svamp, som jag sedan målade till en flugsvamp. Till hatten använde jag en rund plastbutt med rundad botten som jag fyllde i med betong tills haten fick önskad storlek. Till foten använde jag någon form av plastmått som var aningen konformad till form.

 

Av en gammal uppblåsbar boll kan man göra ett klot. jag skar av toppen på bollen och fyllde den med betong. Här på bilden har jag efter att klotet torkat kladdat på multifix på klotet och fäst mosaik på det. Pilligt och tidskrävande, men oj så fint det blir! Och när jag ändå höll på fäste jag även lite mosaik på krukan till höger.

 

Efter att multifixet fått torka färdigt var det dags att kladda lite till, den här gången med fogmassa. Här ser ni svampen som håller på att bli målad också, bara de vita prickarna som saknas.


Ännu mer lera :)

Att leka med cernit- och fimolera är en ypperlig sysselsättning när regnet slår som spön i backen utanför - som idag. Nu har jag gjort klart mitt lilla Hatake Kakashi huvud, har målat hår och detaljer i ansiketet med akrylfärg. Deussutom har jag lekt ännu lite mer med leran, har gjort bland annat en blå liten smurf och tre av figurerna från den Japanska animerade filmen Tonari no Totoro (min granne Totoro).

(klicka på de små bilderna för förstoring)


Smurf mesta dels i fimolera, utom tungan som är cernit
Från vänster; Hatake Kakashi, Smurf, liten tax, liten blå och grön boll..sak


Totoro-familjen


Nej nu ska jag ta och göra årets första rabarberpaj. puss<3

lekt med cernitlera :)

Tänk vad mycket man kan tillverka i lera, bara fantasin sätter gränser. För tillfället har jag tittat extremt mycket på anime, har bestämt mig att jag en gång för alla ska titta ikapp Naruto Shippuuden. Då fick jag för mig att jag skulle göra min favoritkaraktär (Hatake Kakashi) i cernitlera. Det har jag alltså gjort nu, Ska bara måla dit detaljer i ansiket och håret med akrylfärg nu efter att den torkat. Sedan när jag väl höll på gjorde jag ett par blommor som jag tänker mig skulle göra sig väldigt bra på fingerringar. Är nämnligen väldigt inne i en period med smyckestillverkning nu också.


Hatake Kakashi i cernitlera

Plupp i cernitlera

När jag väl lägger ut bilder på cernitlerefigurer kunde jag inte låta bli att ta med min favvis; Plupp. Denna avbild av min favorit barnboksfigur gjorde jag någon gång förra året.



Örhängen i pärlemor

Varje gång jag besöker havet och stranden kan jag inte låta bli att plocka mängder med snäckor och fina stenar. Det är otroligt att naturen själv kan skapa så vackra ting. Snäckor täckta med glänsande pärlemor, släta runda stenar formade av de salta vågorna. Längtar extremt mycket till sommaren bara av att tänka på det. :) Fick ett litet ryck idag och ville göra något av dessa snäckor som ligger i lådor under sängen och dammar och vad vore mer passande än vackra smycken? Har dock märkt vilken brist jag har på smyckesmaterial såsom länkar och örhängeskrokar. Men man tager vad man haver; lite silverfärgad wiretråd och krokar till ett par trasiga örhängen fick duga så länge (måste påminna mig själv om att bättra på lagret av smyckesmaterial, tradera nästa!).

Reslutat:





Vårig mössa och matchande sjal :)

Här om dagen blev jag klar med sjalen till mitt lilla matchande set med mössa och sjal stickad med hålstickning. Tyckte att dessa skulle bli perfekta nu till våren när det inte gör något om vinden blåser rätt igenom mössa och sjal, det är ju trots allt är VÅR. Inspirationen och mönstret till mössan fick jag från DROPS Garnstudio (se länken nedan). Grundmönstet tog jag därifrån, bara det att jag istället för att sticka på strumpstickor använde vanliga stickor för att sedan sy ihop mössan när den var färdig. Dessutom valde jag att på toppen av mössan sticka en liten "baskerknopp". Det gjorde jag genom att plocka upp fyra maskor på toppen efter det att mössan var färdig och stickade slätstickning ca. sex cm inan jag maskade av, vek knoppen och sydde fast andra änden. Är mössan lite stor är det bara att dra i ett par extra resorsnoddar genom resårstickningen.

Mönster till Mössa:
http://www.garnstudio.com/lang/se/visoppskrift.php?d_nr=107&d_id=15&lang=se

Halsduken:
Garnåtgång: ca. 100g Bomull/Viscose för stickor 4-5
Stickfasthet: stickor 4,5 (eller det nr du måste ha för att 12 m x 12 v = 10 x 10cm)

Lägg upp 27 maskor på stickor 4,5 (eller det nr du måste ha för att 12 m x 12 v = 10 x 10cm). Börja med att sticka rätstickning första varvet, sticka därefter hålstickning; Varv 1: 1 omslag, 2 maskor tillsammans, upprepa hela varvet. Varv 2: aviga maskor. Sticka hålstickning tills sjalen mäter önskad längd (min blev ca. 170cm), maska av.






Pysselhumöret är på topp, jag har ett flertal prjekt på G och ska så snart som möjligt köpa in resterande material till mitt halffärdiga lapptäcke, så vi lär troligtvis höras snart igen.

<3

Home sweet home.

Nu har man kommit hem från allt ståhej. En månad i Norge, därefter ett kort stopp hemma för att packa om väskan sedan en vecka i Bad Gastein, Österrike. Jag måste säga att det ska bli skönt att vila ut ett tag. I norge jobbade jag skift varje dag i en månad, inte mycket vila där med andra ord. Sedan stod det på informationen om reseledarkursen i Bad Gastein att man skulle komma utvilad. Det tänkte man ju inte så mycket på förrän man kom fram och insåg vilken sjukt intensiv vecka det skulle bli. Som reseledare ser gästerna helst att man följer med ut på krogen om kvällarna och tar sig ett glas öl, och kursledarna såg att vi helst skulle vara ute minst till kl 01.00 varje natt. Sedan var det bara att hoppa ur sängen kl. 06.30 varje morgon. Därefter var det fullspäckat schema hela dagen och kvällen.

Veckan i Österrike har bestått av alpina vandringar (extremt jobbiga), utflykter till bland annat Hohenwerfen (Örnnästet), Venedig, Italien och Salzburg, Österrike. Vi kursdeltagare har själva fått agera reseledare och guider under dessa utflykter och vandrigar. Vi har fått hålla i teoriföredrag och om kvällarna olika arrangemang. Min grupp höll bland annat i en alpin vandring och en Österrikisk afton.

När kursen var avslutad var man helt utmattad både fysiskt och psykiskt. Men jag är otroligt nöjd över att ha klarat veckan så pass bra som det ändå gick. Sedan tror jag inte att det blir aktuellt med jobb för mig, konkurensen är stenhård. Men en sådan här kurs öppnar många andra dörran in i turistbranshen skulle jag tro, en värdefull merit. :)

Bilder från Hardangervidda, Norge:


Kraekkjahytta, Hardangervidda, NorgeSom ni ser är det mesta man ser snö och ännu mer snö. med någon liten sten här och var. Som det ser ut nu så kommer jag åka tillbaka och jobba på Kraekkja även under sommarsäsongen, ska bli spännande att se landskapet utan all snö.

Bad Gastein, Österrike:

Hotell GiselaVattenfallBad GasteinGasteinerdalenAlpin promenadPromenad på GraukogelIförd lederhosenÖlhävartävlingKursledarna

Hohenwerfen (örnnästet):

Hohenwerfen

Venedig, Italien:

Jag på Gondolfärd i VenedigVenedigGondolVenedigSt.Marcokyrkan på St.Marcoplatsen

Salzburg, Österrike:


HohensalzburgAffär med påskäggStaty av Salzburgs stolthet Wolfgang Amadeus MozartMänniska eller staty?Jag på Café Tomaselli, ett väldigt känt café från år 1705.Haflingerhästar

Som ni ser har jag sett en väldig massa fantastiska platser under min reseledarkurs i Alperna. Och upplevt otroligt mycket.  Min hjärna är sprängfylld av intyck och information. Kommer sakna alla underbara människor man lärde känna. Men annars var det skapligt skönt att komma hem till lilla Lungbo. Hem ljuva hem.

RSS 2.0